GoDaddy: Anneler Günü’nde Duyguyla Satış Yapın

5 Mayıs 2016 – Dünyanın en büyük küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, Anneler Günü için küçük işletmelere pazarlama ipuçları sundu. GoDaddy’ye göre büyük mağazalar tüketicileri indirime boğarken, büyük çevrimiçi mağazalar da hediyelerin tüketicilere zamanında ulaşması için hızlı ve ücretsiz gönderim sunuyor. Anneler Günü’ne özel satışlar için kâr marjlarını korurken fiyatlarını düşürmek, küçük işletmeler için zor bir seçim olabilir. Küçük işletmeler, bunun yerine insanların duygularıyla alışveriş yaptığını göz önünde bulundurarak, duygularla satış yapmayı tercih edebilir.

GoDaddy EMEA Bölge Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi konuyla ilgili olarak, “Duyguyla satış yapmak doğrultusunda atılması gereken ilk adım, tüketicilerin neyi, neden aldığını anlamak. Müşterilerinize, aldıkları ürünlerin onları nasıl hissettireceğini anlatmaktan çekinmeyin. Eğer kıyafet satıyorsanız, giydiklerinde nasıl hissedeceklerini anlatın. Kahve satıyorsanız, mesela müşterilerinize kahvenizi içerken nasıl enerjik hissedebileceklerini, eğer rahatlamak istiyorlarsa da yeşil çayınızı deneyebileceklerini anlatabilirsiniz. Her ne satarsanız satın, hedef kitlenizin duygularına hitap edecek bir yaklaşım bulabilirsiniz” dedi.

GoDaddy’nin küçük işletmelerin duyguyla satış yapmasına yardımcı olacak 3 önerisi şöyle:

1. Müşterilerinizin hangi duygularla satın alım yaptığını anlayın.
En sevilen ve haklarında en çok konuşulan markalara baktığınızda duyguları ürün ve hizmetlerine nasıl entegre ettikleri görülüyor. Örneğin Ülker, “mutluluk her yerde” mesajını veriyor. Ülker reklamlarını izlediğiniz zaman, okuldaki çocukların son zil için heyecanlandığını, arkadaşlarıyla özçekim yapanları, taraftarların takımları için birlikte heyecanlandığını ve doğum günlerinde ailelerin bir araya geldiklerini görüyorsunuz. Benzer şekilde, Coca-Cola’nın pazarlama stratejileri de kardeş, aile, arkadaş ilişkilerine odaklanıyor. Başarının sırrı, ürün ve hizmetlerinizi insanların günlük hayatlarına ve duygularına entegre etmekte yatıyor.

2. Hikâyenizi anlatmanın yaratıcı yollarını bulun.
Hepimizin annemizle de paylaştığı hikâyeleri var. Bu hikâyeleri neden ürün ve hizmetlerimize entegre etmiyoruz? Örneğin, dijital iletişim odaklı yeni nesil reklam ajansı Karbonat, geçtiğimiz yıl hazırladığı Anneler Günü videosunda anne-çocuk ilişkisini ele alarak annemizi hayatımızdaki özel insan yapan küçük ama önemli hikâyeleri bir araya getirdi. Karbonat’ın hazırladığı video, 3 milyon görüntülemeye ulaştı ve bunun yanı sıra Whatsapp’ten de paylaşıldı. Yaklaşık 5 milyon kez görüntülendiği tahmin edilen video, duygusal anlatımların gücünü açık bir şekilde ortaya koyuyor.

3. Mesajınızı yayın.
İnsanlar, alışveriş yaparken marka ve ürün özellikleri gibi pek çok unsura dikkat ediyor. En önemli göreviniz, müşterilerinizin isteklerini anlamak ve buna hitap eden bir mesaj oluşturmak. Örneğin, Migros, “her şeyin iyisi”nin onlarda olduğunu ve “alışverişin en keyiflisi”nin Migros’ta olduğunu söylüyor. Tuvalet kâğıdı ve peçete markası Solo ise 90’lardan beri “Hem Yumuşak, Hem Hesaplı” bir marka olarak tanınıyor. Önemli olan hedef kitlenizin duygularına hitap eden bir mesaj oluşturmak ve bunu herkesle paylaşmak.