WEB SİTENİZİ, ENGELLERİ KALDIRACAK ŞEKİLDE TASARLAYIN

GoDaddy, Engelliler Haftası’nda web sitelerini erişilebilir hale getirmek için ipuçları veriyor.

13 Mayıs 2016 – Dünyanın en büyük küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, Engelliler Haftası kapsamında işletmelerin web siteleri görme engellilere uygun şekilde tasarlamasının önemini vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 Sağlık Araştırması’na göre görme engelliler Türkiye nüfusunun yüzde 6,9’unu oluşturuyor.

GoDaddy EMEA Bölge Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, “İnternet, insanların günlük hayatlarının parçası olan önemli bir unsur ve bu görme engelliler için de geçerli. İnternet üzerinden düzenli bir şekilde haberleri, sporla ilgili gelişmeleri, havayı ve borsayı takip ediyor, sosyal iletişime katılıyor, banka işlemleri ve seyahat planları yapıyoruz. İşletmeler, web sitelerini Türkiye nüfusunun her segmenti için erişilebilir hale getirmiyorlarsa, ürün ve hizmetlerini 5,3 milyondan fazla insana etkili bir şekilde sunma fırsatını kaçırıyorlar” dedi.

GoDaddy’ye göre görme engelli kullanıcılara iyi bir web deneyimi sunmanın en etkili yollarından biri kolaylıkla tarama yapabilen ve taradığını kullanıcılara geri okuyabilen siteler oluşturmak. Bunun gerçekleşmesine yardımcı olmak için tasarlanmış, “görme engelli kullanıcıların bilgisayar ekranında görüntülenen yazıları bir konuşma sentezleyici ile okumasını sağlayan yazılım programları” olarak tanımlanan ekran okuyucular bulunuyor. GoDaddy’nin sitenizi görme engelli kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak doğrultusunda optimize etmenizi sağlayacak beş ipucu şöyle:

• Betimleyici olun
    Ekran okuyucular, okuduklarını betimleyebilme özelliğine sahip. Resimler için ‘alt tagleri kullanın; bilgilendirici olurken kısa ve öz olmaya da dikkat edin. Örneğin, “tebrikler” yazısı tutan siyah bir kedinin resmini tag’lerken “tebrikler yazısı tutan siyah kedi” açıklamasını kullanabilirsiniz.
  • Kontrolün kullanıcılarda olmasına izin verin
    Ekran okuyucular ve görme engellileri zorladığından, iniş sayfasını kaldırmanız iyi bir fikir olabilir. İniş sayfası yerine, web sitenizi gezmek veya belli bir aksiyonu gerçekleştirmek için gereken tıklama sayısını sınırlayarak daha iyi bir deneyim sunmayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda, ekran okuyucunun hızını etkileyeceğinden web sitenizin farklı sayfalarında ihtiyaç duyulan kaydırma miktarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bunlara ek olarak, slayt gösterileri gibi hareket eden objeler için de kullanıcı kontrolleri oluşturabilirsiniz. Ekran okuyucular, hareket eden objeler söz konusu olduğunda zorlanıyorlar ve görme engellilerin de hareket eden objeleri okumaları zor olabilir.
  • Kısa ve öz olun
    Web sitenizdeki yazıları net ve basit bir şekilde yazarsanız herkes için okuması kolay olacaktır. Bunu yaparken ekran okuyucuların yalnızca gördüklerini okuyan yazılımlar olduklarını unutmayın; yazım ve gramer hatası yapmadığınızdan emin olun. Bu, çeviri araçlarının da işini kolaylaştıracaktır.
  • Akış çizelgesi kullanın
    Web sitenizin düzenli ve navigasyonu kolay olması önemli. Bunu elde etmek için başlangıcı bir akış çizelgesi ile yapabilirsiniz. İleride değişiklikler yapmanız gerekse de, akış çizelgesi ile web sitenizin navigasyonunun kolaylıkla yapılmaya devam edeceğinden emin olabilirsiniz.
  • Renklere bağlı kalmayın
    Hikâyenizi anlatırken renklere bağlı kalmayın. Pek çok insanda renk körlüğü var ve bu da özellikle kırmızı ve yeşil olmak üzere renk spektrumundaki bazı renkleri algılamalarını zorlaştırıyor. Yeşil ile kırmızı veya mavi ile mor gibi yüksek derinlikli renk kombinasyonlarındansa, mavi ile sarı veya sarı ile eflatun gibi alçak derinlikli renk kombinasyonları tercih edin.

Web sitenizi kurarken bu noktalara dikkat ederek hem kitle erişim seviyenizi genişletebilir hem de interneti nüfusun tüm kesimlerine interneti erişilebilir hale getirmekte bir rol oynayabilirsiniz.